Het is tien uur, vrijdagavond en ik ben gesloopt, bekaf. De hele dag druk in touw geweest en alle klussen waar ik niet aan toe ben gekomen achtervolgen me. De onrust in mijn lijf maakt me soms gek. Kan altijd wel door blijven gaan, maar ergens houdt het op. Ik werp een blik op de klok, het duurt niet lang meer.. het weekend staat voor de deur en ik laat alles los, maak me niet meer druk, morgen weer een dag..


Pip slaat aan, de achterdeur gaat open en een brede glimlach verschijnt op mijn snoet. Eindelijk, eindelijk is hij thuis!
In de rij voor een begroeting (Pip eerst, Pip is altijd eerste..) krijg ik een omhelzing en een kus. Zachtjes fluistert hij in mijn oor: “Waar is ze, slaapt ze al”?
Welnee! die wacht op jou! Ze ligt in bed, alle vlogs van Mascha en Enzoknol te bekijken die ze gemist heeft tijdens kamp 🙂

MAMM, IK BEN KLAAR!!!

JA CATO, IK KOM ERAAN!

Ik zit inmiddels boven op de 2e verdieping in de badkamer stiekem een “verboden” sigaret te roken met Albert.. Het enige plekje waar we een beetje rust kunnen vinden. Dat is er met de tijd ingeslopen en ik geniet er echt van! Even samen kletsen, de dag doornemen, zonder gestoord te worden door 1 van de kinderen.. Nou ja rust.., zonder storen…, ze weten ons toch wel te vinden maar toch…

Ik vervolg mijn gesprek en word onderbroken: MAHAMM KOM JE NOU!!!
CATO, EVEN GEDULD, IK KOM ER STRAKS AAN!!!

pfff, ik loop al naar beneden, 2 verdiepingen lager..

“Waar blijf je nou mam?”
Catootje, ik kan toch niet altijd alles uit mijn handen laten vallen zodra je me roept? Ik was bezig.
Ohh, waarmee dan?
Nou uhh, in de salon..
Was je aan t doen dan?
Nou gewoon, opruimen..
Dan moet je dat niet zeggen.
Wat zeggen?
Dat je eraan komt!
Wilde jou laten weten dat ik je gehoord had en eraan zou komen, maar wat had ik dan moeten zeggen?
Wat je daarna zei: “ik kom er straks aan”
Ja Cato, je hebt helemaal gelijk!

Want zo simpel is het, duidelijk zijn, met niet teveel woorden, zeggen wat je bedoeld, vertellen wat er van je verwacht kan worden.

Cato heeft PDD-NOS en een verstandelijke beperking. Het was voor mij een nieuwe wereld, maar ohh zo’n mooie wereld! Cato die zoveel sturing nodig heeft, die niet zelfstandig kan leven, die mooie meid leert mij ontzettend veel! Daar ga ik het in deze rubriek over hebben.

Cato’s world! Een wereld die mij doet verbazen, die mij een traantje laat wegpinken, die mij zoveel moois laat zien, die zeker niet gemakkelijk is, een wereld die voor velen een uitdaging is, een beproeving, een wereld vol hobbels en opstakels. Je zal er maar in wonen! Je zal het er maar mee moeten doen. Vaak is dit een kleine wereld, eentje die klein wordt gehouden, maar zoveel groter kan zijn, zoveel mooier ook.

Ik heb er lang over nagedacht of ik hier wel over wilde schrijven. Het is zo persoonlijk, zo privé. Toch heb ik besloten het te gaan doen. Als ik zie en lees dat zoveel mensen worden gepest, getreiterd, puur omdat ze buiten de toon vallen, niet mee kunnen komen in de maatschappij, dan huilt mijn hart.. Misschien dat ik een tipje van de sluier kan oplichten, een kijkje in ons niet perfecte leventje, dat iedereen er mag zijn! Zijn wie je bent, met al je beperkingen en onhebbelijkheden, geaccepteerd worden door je medemens. Voor velen vanzelfsprekend, maar ook door heel veel mensen niet. Het leven wordt daardoor heel moeilijk, heel ongemakkelijk en dat mag niet, zeker niet bij mensen die het al zo moeilijk hebben!

Madurodam (16)
Cato was als baby al een meisje met een gebruiksaanwijzing. Een “huilbaby” De eerste 3 maanden van haar leven heeft ze gehuild, en dan bedoel ik ook gehuild. 1 blok per dag, tussen 2 voedingen in was ze stil, diep in slaap, maar de resterende 20 uur was ik volop met haar in de weer. Uren heb ik rondgelopen met haar in mijn armen, in de maxi-cosi aan mijn arm, aan het voeteneind van haar schommelwiegje, wiegen totdat ze in slaap viel. Het toppunt was een touw aan de kinderwagen. Wagen wegduwen en met het touw weer terughalen. Zo kon ik ook even zitten, want het staan en lopen was ik zo zat.. en maar heen en weer rijden..  Zodra de wagen stil stond, begon het geknerp, ohh no! Daar gaan we weer… Het dorp waar ik toen woonde, heb ik goed bewandeld, iedere straat heb ik wel gezien en ohh wee als de wagen stil stond (Ja dame! mag ik ook even afrekenen bij de kassa!!) dan begon ze weer.. Als ik nu een baby, klein kindje of diertje in mijn armen heb, wiebel (wieg) ik nog steeds. Het zit zo in mijn systeem dat ik niet meer zonder kan 🙂

Cato kon pas lopen toen ze 2,5 was en al de controles bij het consultatiebureau eindigden steevast in: Als ze het de volgende keer nog niet kan, moeten we actie ondernemen! Fysiotherapie, logopedie, onderzoeken bij het Curium, eigenlijk kwam er niet veel zinnigs uit behalve dat ze “laat” was, een achterstand in haar ontwikkeling.

Toen ze een jaar of 6 was begonnen de onderzoeken in het ziekenhuis resultaten op te leveren. We hebben wat wegen bewandeld. De signalen op school waren dusdanig dat we verder gingen kijken. Een hersenscan omdat het leek of Cato black-outs had. Ze zat je dan wazig aan te staren en
het leek wel of er niets bij haar binnen kwam, het één wazige bleur was.. Daar is PDD-NOS, een autisme spectrum stoornis uitgekomen. Heel wat jaartjes verder hebben we samen een hoop geleerd, is mij een hoop duidelijk geworden en is de onvrede, boosheid, angst en frustratie bij Cato een heel stuk afgenomen.

CIMG1749
De liefde die wij voor elkaar voelen is speciaal, heel speciaal. Cato is een mamma’s kindje en ik ben stapelgek op dit bijzondere lieve meisje♥
Deze foto is genomen tijdens een high tea die ik voor moederdag kreeg. Ze is hier een jaar of 6 en ohh wat hebben we genoten!

2015-08-05 14.39.47

Inmiddels is Cato een puber van 12 en wat maakt ze een ontwikkeling door! Ze verbaast me zo vaak, ze is zo grappig en maakt grote sprongen. Durft nu ook meer sprongen in het diepe te maken, wat ik ongelooflijk knap vind. Op het water in de boot, in de zomervakantie, een blije Cato, totaal ontspannen, dat zie je niet vaak. Spanning ervaart ze al haar hele leven, van het puntje van haar teen tot aan haar kruin, strak gespannen kan ze staan. Het doet me veel als ik zie hoeveel ze al bereikt heeft in haar leventje en ze zorgeloos kan genieten..

2015-08-15 15.10.06
Scotty, haar grote broer, steun en toeverlaat. Een lievere broer kan ze zich niet wensen, hij helpt haar waar hij kan en zijn geduld is eindeloos.. Scott begrijpt haar, soms nog beter dan ik. Hij heeft maar weinig woorden nodig en vult haar aan, waar nodig is. Zeker toen ze nog niet kon praten begreep hij haar feilloos en had ik Scott vaak nodig om duidelijkheid te krijgen. Fijn, heel fijn! maar ook lastig, moeilijk, zorgwekkend, want Scott mag er ook zijn, de ruimte krijgen waar hij behoefte aan heeft, die hij nodig heeft. Ben hem dankbaar, omdat hij met z’n eeuwige rust, mijn temperamentvolle acties kan temperen, in een juiste kader kan brengen, lucht kan geven in een benarde situatie.. Scott verdiend een lintje, voor beste broer en zoon! Waar zouden we zijn zonder Scotty..

Wat zou ik zijn zonder mijn kleintjes..♥♥

Veel liefs Natas

 

Comments (14)

 • Tam

  oh mooi, ben nog even thuis aan het werk om sociale vaardigheden les voor te bereiden en zag je blog op fb voorbij komen. Als docent op het Praktijkonderwijs heb ik dagelijks te maken met bijzondere gevoelige tieners en de titel PDD NOS liet mij dus afleiden om je blog onmiddelijk te lezen.
  Wat een mooi persoonlijk verhaal. Super dat je dit deelt en wat omschrijf je het goed.
  Zo blij dat Cato een liefhebbende moeder heeft die rekening houdt met haar behoeften. Ik ben zelf gek om mensen met PDD NOS, dit klinkt raar en alsof ik mensen in hokjes probeer te duwen maar dat is niet zo. Ook persoonlijk, de gevoeligheid, de manier van denken en doen (hhaha heb zelf natuurlijk ook genoeg trekjes door mijn ADHD), ik vind het prachtig, het ontdekken van de persoonlijkheid. Ik kan het zelf niet goed omschrijven alleen na al die jaren…..
  Ik draag je een warm hart toe en nogmaals, zo super dat je geschreven hebt over je mooie kinderen
  Liefs Tam

 • Charlene

  Mooi geschreven!! Je bent gezegend met kanjers van kinderen dat zie ik wel.

 • YuSt

  Het is niet erg om een kind te hebben met een beperking, schaam je er nooit voor.
  En soms zijn ze zoveel mooier als we de schoonheid van het kind toelaten.
  Ik was even helemaal blij “klinkt gek, maar het is wel zo” dat jouw kind ook 3 maanden lang, 20 uur huilde… ik had even een gevoel van “ik ben niet de enigste”.
  Mijn zoon werd met ADHD-ODD gediagnosticeerd, echter later blijkt dit een fout (hij had nooit Ritalin mogen krijgen)…
  En heeft hij een lichte vorm van Schizofrenie. Helaas openbaarde zich dit pas na zijn 16e verjaardag… en ons leven werd helemaal omver gegooid.
  Ik ben blij te zien (snift even een traan weg) dat het met een kind met beperking ook anders kan… en blijf met elkaar in contact daar waar kan… idd wees duidelijk!

  Liefs Sonja

  • Natasja

   Wat leuk Tam dat je als docent op een praktijkschool werkt, wist ik helemaal niet! Wat een lieve comment heb je gegeven terwijl je zo druk was.. Ik deel die gevoelens met jou! Zo puur en onbevangen ze in het leven staan raakt mij ook. Dat de onbevangenheid wordt weggenomen door anderen baart me zorgen. Daarom vind ik het zo belangrijk, dat Catootje kan opgroeien, zoals een kindje dat hoort te ervaren. De liefde die ik van m’n kleintjes krijg maken alle zorgen en intensieve begeleiding een stuk gemakkelijker:-)

  • Natasja

   Jeetje Son, dat is nogal wat dat hij een foute diagnose heeft gekregen en daardoor verkeerde medicijnen! Ritalin is al zo heftig!! Wat een gevolgen en consequenties.. Dat jullie leven op z’n kop stond begrijp ik maar al te goed! Dat je een traantje hebt weggepinkt vind ik alleen maar mooi, daar doe ik t voor en schamen doe ik me nooit voor mijn kinderen, ben alleen maar Rete Trots op ze!

 • Pauline

  Dank je wel zus dat ik heel even achter de schermen mag lezen en kijken. Wat een lieve nichtje en neefje heb ik toch. Zo bijzonder en speciaal

  • Natasja

   Het zijn zeker liefjes haha! Graag gedaan hoor zus, maar er zal niet veel nieuws tussen hebben gestaan voor jou 😉

 • Pippi

  Weer zo’n prachtig, openhartig stuk. Wat heb je toch een warm gezin, met lieve kinderen die niet aan een standaard hoeven te voldoen om liefde te krijgen. Mooi dat je dit met ons deelt. Het is fijn om te lezen dat die zes letters een mooi bestaan niet in de weg zitten. xxx

  • Natasja

   Absoluut niet! Het was zoeken maar nu we weten hoe te handelen wordt het alleen maar makkelijker en draaglijker. De liefde die ik van ze krijg is zo groot dat het geen enkele moeite kost om ze liefde te geven en van een warm nest hou ik zelf ook zoveel. Het fijn hebben met elkaar is het allerbelangrijkste!

 • Rita

  Wauw…wat heb je dat mooi omschreven! Een prachtige blog waarin je ons een kijkje achter de schermen laat nemen! Respect voor je! Het is allemaal niet makkelijk voor jou als moeder! Maar je krijgt heel veel liefde terug voor al jouw inspanningen en grenzeloze liefde voor je gezin! Heel herkenbaar je verhaal over cato als huilbaby

  • Natasja

   Dank je wel Rita! Wat leuk dat je een bezoek brengt aan mijn blog 🙂 Je hebt het helemaal goed, de liefde die ik krijg is eindeloos en dat maakt alles een stuk gemakkelijker!

 • Marrie

  Terwijl ik dit leest raakt het mij diep,mijn lieve Catootje ze heeft al zoveel mee moeten make.Vanaf de geboorte hebben wij ook voor de r mogen zorgen,eerst mamma die het ook zo moeilijk had,de eerste drie maanden veel huilen en dan niet te weten wat ze mankeert,toen bij het opgroeien laat praten niet tegen harde geluiden op twee jarige leeftijd nog niet kunnen lopen.Maar we hebben niet alleen nare dingen maar ook hele lieve en warme herinneringen,zoals toen opa elke week oppaste en de krant las en Cato met een boekje op zijn schoot uren kon zitten en wandelen met hondje Sandy ze had zoveel plezier en je krijgt er zoveel voor terug.Nu is ze twaalf al zo n grote meid maar ook zo’n zorg nog maar ze is onze HARTEDIEF zo lief en oh zo zorgzaam naar een ieder toe en ook naar haar broertje Scott

  • Natasja

   Wat een super lieve reactie man! Jullie zijn heel speciaal en belangrijk in Cato’s leven en ook in dat van mij!! en Scotty uiteraard 🙂 we hebben al een hoop meegemaakt en genieten intens van elkaar. Dank voor alle goede zorgen, liefde en hulp! Zonder jullie kunnen we echt niet XX

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked (*).

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>